Mi az E-vitamin?
Az E-vitamin egy zsírban oldódó vitamin. Leggyakrabban a bőr védelmezőjeként emlegetik, pedig ennél sokoldalúbb vitaminról van szó. Az E-vitamin egy erős antioxidáns, ami többek között segíthet a szabadgyökök káros hatásainak kivédésében. A szabadgyökök tulajdonképpen egyfajta sejtkárosító molekulák, amelyek megtámadják a sejtjeinket. Egy átlagos nap során rengeteg lehetőségük van erre, mert bejuthatnak a szervezetünkbe a szennyezett levegővel, a feldolgozott élelmiszerekkel, a gyorséttermi ételekkel vagy akár a tisztítószerekkel, kozmetikumokkal. Ha erős az immunrendszerünk, akkor gond nélkül kivédhetjük a szabadgyökök káros hatását, de ha valahol is meggyengül a védelem, akkor ezek a szabadgyökök elkezdik sejtkárosító tevékenységüket. A szervezetben gyulladásokat, illetve komoly betegségeket is okozhatnak.
Az E-vitamin egy természetes segítség a szabadgyökök elleni küzdelemben, így rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk például a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a daganatos megbetegedések megelőzéséért.
Az E-vitamin hatásai
Az E-vitaminnak számos kedvező hatása van:
- segít legyőzni a szabadgyökök sejtkárosító hatását
- hozzájárul az öregedés lassításához
- segít megelőzni az érelmeszesedést
- támogatja az izmok fejlődését
- erősíti az immunrendszert
- erősíti a körmöt és a hajat
- védi a bőr szépségét és egészségét
- támogatja a betegségek utáni felépülést
- hozzájárulhat a vérnyomás normalizálásához
- segít növelni az állóképességet
- segítséget nyújthat krónikus fáradtság esetén
- szabályozza a koleszterinszintet
- csökkentheti a PMS tüneteit
- késlelteti a szürkehályog növekedését
- javítja a memóriát
- serkenti az agyműködést (emiatt Alzheimer-kórban szenvedőknek is jótékony lehet)
- segít erősíteni az idegeket
Az E-vitamin hiányának tünetei
Az E-vitamin hiányának egyik első tünete az immunrendszer meggyengülése lehet, mely további problémákhoz vezethet. Fogényokabbak lehetünk a fertőzésekre, valamint kimerültséget, fáradtságot, koncentrációhiányt, esetenként depressziót is tapasztalhatunk.
Ugyancsak E-vitamin-hiányra utalhat a koordinációs nehézség, az izomfájdalom és a gyengeség, a látászavar és a rossz közérzet. Nem ritka, hogy a hölgyek esetében a terméketlenség is összefüggésbe hozható az E-vitamin hiányával.
Ha bármelyik tünetet tapasztaljuk, akkor mindenképpen konzultáljunk szakorvossal, mert az E-vitamin túl is adagolható, ha megfelelő kontroll nélkül állunk neki étrendkiegészítőket szedni.
Az E-vitamin nagyon sok ételben természetes formában megtalálható, ezért, ha E-vitamin-hiányra gyanakszunk, akkor először próbáljunk étkezésünkön változtatni.
Mivel pótolható az E-vitamin?
Nem szükséges azonnal étrendkiegészítő szedésében gondolkodni. Összegyűjtöttem az E-vitamin legjobb természetes forrásait, amelyek még igazán ízletesek is, úgyhogy biztosan nem okoz nehézséget a mindennapi étkezés részévé tenni.
A legjobb E-vitamin-forrásnak talán a hidegen sajtolt növényi magolajok számítanak, mint például a homoktövis magolaj, a lenmagolaj, a tökmagolaj vagy a szőlőmagolaj. Fontos, hogy ezeket az olajokat ne főzéshez vagy sütéshez használjuk, mert a magas hőmérséklet hatására sérülhetnek az értékes összetevők. Használjuk friss zöldségek, gyümölcsök ízesítésére, illetve a kész ételek utóízesítésére. Egy finom sült húst is nyugodtan meglocsolhatunk velük közvetlenül fogyasztás előtt, így biztosak lehetünk benne, hogy nem teszünk kárt az értékes vitaminokban.
A magolajokat beletehetjük a reggeli turmixunkba, vagy akár szendvicskrémet is készíthetünk a felhasználásukkal. Egy kevés tejföl, só fokhagyma, valamint egy teáskanál tökmagolaj kiváló reggeli fogás.
A magolajok önmagukban, kúraszerűen is fogyaszthatók. Ezt azt jelenti, hogy minden reggel éhgyomorra elfogyaszthatunk a kiválasztott olajból egy-egy kanállal, így biztosítva a szükséges E-vitamint a szervezetünk számára.
Az E-vitamin a magolajokon felül pótolható még:
- olajos magvakból (dió, mandula, napraforgó, mogyoró stb.)
- teljes kiőrlésű gabonákból
- zöld színű leveles zöldségekből (pl. spenót)
- tojásból
- gyümölcsökből (pl. kivi, mangó)
- hüvelyesekből
- búzacsírából
A legjobb, ha ezeket az ételeket nyersen fogyasztjuk, mert a különböző főzési eljárások hatására sérülhet a vitamintartalmuk.
Bármilyen egészségügyi panasz, illetve orvosi kezelés, valamint rendszeres gyógyszerszedés esetén kérjük ki kezelőorvosunk véleményét az E-vitamin rendszeres pótlásáról, mert a túlzott bevitel sajnos hasonlóan kockázatos lehet, mint maga a hiányállapot.
Források:
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/vitamin-e-deficiency
https://www.organicfacts.net/vitamin-e-tocopherol.html