Mi az a májzsugorodás?
A májcirrózis illetve májzsugor néven is ismert májzsugorodás egy olyan krónikus betegség, amelyet a májszövet hegesedése, valamint a májon gumószerű dudorok kialakulása jellemez. Ezek a rendellenes elváltozások a májműködés fokozatos romlásához, és akár májelégtelenséghez is vezethetnek. A májzsugorodás olyan hosszú ideig fennálló tünetekben is megmutatkozhat, mint például az émelygés, az étvágytalanság, a fáradtság, a súlycsökkenés, vagy a különböző bőrelváltozások.
A májcirrózis hátterében számos rendellenesség állhat, beleértve a túlzott alkoholfogyasztást, a nem alkoholos zsírmájbetegséget, a hepatitis B és C vírusok okozta májgyulladást, bizonyos autoimmun betegségeket és a szívelégtelenséget is.
Ugyan a májzsugorra jelenleg nincs gyógymód, a megfelelő, orvos által személyre szabott kezeléssel a tünetek enyhíthetők, az állapot előrehaladása lassítható, és az esetleges szövődmények elkerülhetők. A májzsugorodást kiváltó mögöttes állapot szakszerű kezelése szintén csökkentheti az állapot súlyosbodásának kockázatát.
Lássuk, milyen ételeket érdemes kerülni, és mit ajánlott rendszeresen fogyasztani a kezelés hatékonyságának növeléséhez.
A megfelelő étrend kulcsfontosságú a kezelés sikeréhez
Májcirrózis esetén elengedhetetlen a fehérjékben és alapvető tápanyagokban gazdag, változatos étrend, ugyanakkor a máj számára nehezen feldolgozható ételek és italok kerülése.
A májzsugorodás növelheti a szervezet fehérjeszükségletét, és hatással lehet a máj szénhidrát-raktározási képességére, így a naponta többszöri, fehérjében és egészséges szénhidrátokban gazdag ételek fogyasztása sokak számára hasznos lehet.
A cirrózis befolyásolhatja a zsírok emésztéséhez szükséges epe termelését is, melyben a májnak fontos szerepe van. Míg az egészséges zsírok fogyasztása előnyös, az egészségtelen zsírokban gazdag élelmiszerek, köztük a sült és a feldolgozott ételeket bevitele ellenjavallt.
A májzsugor egyes eseteiben indokolt lehet a só bevitelének mérséklése a hasüregben keletkező kóros folyadékgyülem, az úgynevezett ascites vagy aszcitesz megelőzése érdekében.
Mivel a cirrózis károsan befolyásolhatja az immunrendszer működését, a nyers vagy alulfőzött hús, tojás és más állati eredetű élelmiszerek fogyasztása szintén kerülendő az esetleges fertőzések elkerülése végett.
Milyen ételeket ajánlott mellőzni, hogy a további panaszokat megelőzzük?
- feldolgozott, tartósítószereket és mesterséges adalékanyagokat tartalmazó élelmiszerek, mint például egyes gyors- és fagyasztott ételek, konzervek
- egészségtelen zsírok, köztünk a margarin, valamint a sült és rántott ételek
- egyes ételízesítők, mint a szójaszósz, dresszingek és tésztaszószok
- magas sótartalmú nassolnivalók, mint például a kekszek és chipsek
- feldolgozott húsok, mint például a virslik, kolbászok és felvágottak
- nyers és alulfőzött állati eredetű ételek
- alkoholos italok
Milyen ételeket fogyasszunk a májzsugorodás tüneteinek enyhítésére?
Bizonyos tápanyagok, köztük a cink, a B-vitaminok, a D-vitamin és a K-vitamin étrendi bevitele nem csak jelentősen csökkentheti a tüneteket és javíthatja az életminőséget, hanem a májzsugor következtében fellépő tápanyaghiány kockázatát is csökkentheti. Ezek, illetve más létfontosságú nutriensek bevitelére az alábbiak rendszeres fogyasztása javasolt:
- gyümölcsök, mint például alma, narancs, és bogyós gyümölcsök
- zöldségek, köztük a brokkoli és a karfiol
- fehérjékben gazdag élelmiszerek, mint a sovány húsok, egyes tejtermékek, a tojás, illetve a csicseriborsó, a bab és más hüvelyesek
- teljes kiőrlésű gabonák, például quinoa és zab
- magvak és diófélék, például dió, tökmag és lenmag
- egészséges zsírok, például avokádó, olívaolaj és lazac
- gyógy- és fűszernövények, például kurkuma, gyömbér, máriatövis, fekete bors, kapor, petrezselyem és kakukkfű
- italok, mint a víz, a kávé és a tea, valamint a 100%-os gyümölcslevek
Ajánlott étrend-kiegészítők:
A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén, valamint személyre szabott tanácsért és kezelésért, forduljunk orvoshoz!
Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK482419/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC6589840/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC7915767/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30873165/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29608812/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC7701970/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC4416972/
Fotó: Karolina Grabowska