Allicin: egy jótékony vegyület, ami a fokhagymát olyan egészségessé teszi

Mindenki ismeri a fokhagyma jellegzetes illatát. De ne riasszon el bennünket, mert a fokhagyma az ételeink és a szervezetünk számára is igazi kincs.

Első ránézésre azt gondolhatnánk, hogy a növények védtelenek a kártékony rovarokkal szemben. Pedig ez nem így van. Számukra a jellegzetes illatuk és ízük az igazi fegyver. Nincs ez másképp a fokhagyma esetében sem, hiszen gerezdjeiben található egy értékes vegyület, az allicin, ami megvédi a rovaroktól.

Az allicin azonban nem csak a fokhagyma számára jelent védelmet, hanem az emberi szervezetre is nagyon jó hatással van.

Mi az allicin?

Az allicin a fokhagymából származtatható szerves kénvegyület, tulajdonképpen a fokhagyma kártevők elleni védelmezője. Amikor a friss fokhagymát felvágjuk vagy összezúzzuk, az alliináz enzim az alliint allicinná alakítja, ami a friss hagyma aromájáért felelős. A képződő allicin viszont igen bomlékony, instabil, hamar átalakul más kéntartalmú vegyületekké.

Érzékenysége miatt önmagában a nyers fokhagymából nehezen tudunk hozzájutni az értékes allicinhez. Mivel a fokhagyma összetevői sütés/főzés során tovább sérülnek, ezért ha csupán a fokhagyma segítségével szeretnénk legyőzni például egy vírusos fertőzést, akkor naponta el kellene rágcsálnunk minimum egy fej fokhagymát. Ez a még a legedzettebb gyomor is nehezen tolerálja.

Emiatt érdemes úgynevezett fokhagymakapszulákat, azaz étrendkiegészítőket választani. A fokhagymakapszula a fokhagyma előnyös hatását úgy fejti ki, hogy közben elkerülhető a fokhagyma átható szagával járó kellemetlenség, illetve a nyers fokhagyma okozta gyomorégés.

Az allicin élettani hatásai

1. Antioxidáns hatású

Kutatások során kimutatták, hogy az allicin antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, melyek hozzájárulhatnak az oxidatív stressz csökkentéséhez, illetve segítenek megelőzni a sejtkárosodást, az agykárosodást, illetve lassítani az öregséggel együtt járó folyamatokat.

2. Támogatja a szív- és érrendszert

Egy 2013-ban végzett tanulmány megállapította, hogy a fokhagymát tartalmazó készítmények jelentősen csökkentették az összkoleszterinszintet egy olyan csoportban végzett vizsgálat során, ahol a csoport egyik fele allicint tartalmazó készítményt, a másik fele pedig placebót kapott.

A kutatók további vizsgálatokat tartanak szükségesnek és felhívják a figyelmet arra, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy egy adott készítmény milyen összetételben tartalmazz az allicint, illetve más vegyületeket.


3. Természetes antibakteriális hatása van

Kutatások bizonyították, hogy  az allicin gátolhatja a baktériumokat, vírusokat és az élesztőgombák, például a candida szaporodását.

Az allicin antimikrobiális hatása annak köszönhető, hogy különböző enzimekkel, köztük tiol csoportokkal reagál. Egyes kutatások azt mutatják, hogy felhasználható a fekély gyógyulásának elősegítésére és a különféle kórokozók elleni küzdelemre, mint például a Helicobacter pylori, az Staphylococcus aureaus és az E. coli.

4. Rákellenes hatás

Egyes tanulmányok szerint a fokhagyma rendszeres fogyasztása a prosztata-, vastagbél- és gyomorrák kockázatának csökkenésével járhat, de egyelőre nem tisztázott, hogy az allicin mekkora szerepet játszhat ebben. Az allicin alacsony stabilitása és gyenge biológiai hozzáférhetősége miatt további kutatásokra van szükség annak meghatározásához, hogy a tiszta allicin hogyan használható fel a rák megelőzésében vagy kezelésében.

Mikor ajánlott fokhagymakapszulát szedni?

A fokhagymát már a népi gyógyászat is jegyzi, mint jótékony hatású gyógynövényt. Elsősorban láz, köhögés, nátha, magas vérnyomás és elhízás esetén alkalmazták.

Ha a fokhagyma jótékony hatását szeretnénk élvezni, akkor nyersen, összetörve, esetleg összezúzva kellene fogyasztanunk, azonban ezt nem mindenki bírja. A fokhagymakapszula ezért kényelmes és biztonságos formában segít hozzájutni a fokhagyma értékes összetevőihez. Fogyasztásával elkerülhetők a kellemetlen mellékhatások, mint például a gyomorégés vagy a kellemetlen fokhagymaszag.

A fokhagymakapszula fogyasztása ajánlott:

  • Érrendszer védelmében
  • Férgek, paraziták elleni küzdelemben
  • Fertőzések megelőzés és kezelése esetén
  • Keringési rendszer egészségének megőrzése érdekében
  • Koleszterinháztartás megfelelő működése érdekében
  • Szabadgyök elleni küzdelemben
  • Vérnyomás optimalizálása miatt
  • Visszér problémák esetén

Forrás:
https://draxe.com/nutrition/allicin/ 
https://draxe.com/nutrition/7-raw-garlic-benefits-reversing-disease/ 
https://hu.wikipedia.org/wiki/Allicin  

Életmód- és táplálkozási tanácsadó. Szakértője a reform élelmiszereknek, diétáknak, mikro- és makro tápanyagoknak.
Jelenleg Összesen 850 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute