Macás-mogyoróvajas banánjégkrém recept - vegán, gluténmentes, egyszerű

Hogyan csempésszünk több macát a mindennapjainkba? Kezdjük ezzel az 5 perc alatt elkészíthető, hozzáadott cukortól mentes nyári finomsággal! A siker garantált! 

Macás-mogyoróvajas banánjégkrém recept - vegán, gluténmentes, egyszerű

E recept egyik főszereplője, a maca egy Peruból származó szuperétel. A tápanyagban gazdag gyökérből készült por rendkívül sokoldalúan felhasználható. Zabkásában, turmixban, sőt süteményekben is könnyen az étrendünkbe csempészhetjük, ám ebben a cikkben egy hűsítő, tápláló desszert leírását osztom meg. A pontos recept egy forró, nyári napon született és azóta rendszeresen elkészítem, hiszen nem csak frissítő és finom, hanem rendkívül egészséges is. Az én szótáramban még bűnmentesnek is nevezhető, ha nem a késő esti órákban fogyasztom. 

A legtöbb hozzávaló beszerezhető élelmiszerboltokból és egészségboltokból, a maca őrlemény pedig a Mannavita oldaláról is elérhető. A Mannavita Maca Gyökérpor hozzáadott anyagoktól mentes, kizárólag az Andok-hegység lakói által is évezredek óta fogyasztott macát tartalmaz. Rendszeres és megfelelő fogyasztásával fokozhatjuk az energiaszintet és a libidót, enyhíthetjük a menopauza kellemetlen tüneteit, illetve fogyasztói beszámolók szerint a macával serkenthetjük a memóriát, erősíthetjük az immunrendszert és lassíthatjuk az öregedést is.

Lássuk hogyan készíthetjük el a vegán, gluténmentes és hozzáadott cukroktól mentes, macás-mogyoróvajas banánjégkrémet!

Hozzávalók két személyre:

Az alaphoz:

  • 5 kisebb, érett banán
  • 4 evőkanál víz
  • 2 evőkanál mogyoróvaj
  • 1 evőkanál maca por

A datolyás “karamellkrémhez”:

  • 8 kimagozott datolya
  • 12 evőkanál víz
  • 2 evőkanál olvasztott kókuszolaj
  • Fél teáskanál nem zsírcsökkentett kakaópor
  • Egy leheletnyi só

Szükséges konyhai eszközök:

  • Erős turmixgép vagy botmixer
  • Fagyasztó

Előkészítés:

Az érett banánokat megmossuk, meghámozzuk, majd másfél centis karikákra vágjuk és egy egy arra alkalmas edényben vagy zacskóban a fagyasztóba helyezzük és teljesen lefagyasztjuk. Ezt a lépést érdemes előre eltervezni, hogy mindig legyen számunkra használatra kész fagyasztott banán banánjégkrémhez, turmixokhoz és más finomságokhoz. Szerencsére a banán hosszabb ideig is eláll a fagyasztónkban, így mindig tarthatunk nagyobb mennyiséget belőle.

Elkészítés:

A macás-mogyoróvajas banánjégkrém elkészítése és fogyasztása frissen ajánlott. A fagyasztott banánokat a turmixgépbe, vagy a botmixerhez tartozó keverő edénybe helyezzük, majd hozzáadjuk az alapkrém többi hozzávalóját, a vizet, a mogyóróvajat és a maca őrleményt. Addig turmixoljuk, míg lágy állagú jégkrémet kapunk. Szükség esetén adhatunk még hozzá néhány evőkanál vizet. Ha kevésbé erős botmixerrel dolgozunk, a fagyasztott banánt adjuk kisebb adagokban a keverékhez. 

Amikor elkészült az alapkrém, egy edénybe öntjük és visszahelyezzük a fagyasztóba amíg elkészítjük a datolyakrémet.

Mivel természetesen édes, érett banánokat használunk, nincs szükség hozzáadott cukorra vagy más édesítőszerre. Ez a nyári csemege ezért önmagában is fogyasztható, ám mindenki számára ajánlom hozzá a datolyás “karamellkrémet”! Ennek elkészítéséhez turmixoljuk össze a kimagozott datolyát, a vizet, a kókuszolajat, a kakaóport és egy leheletnyi sót. 

Amint elkészült a datolyás karamellszósz, a banánjégkrém alapját kivesszük a fagyasztóból, kelyhekbe vagy poharakba kanalazzuk, majd ráöntjük a szószt.

Fogyasszuk egészséggel!


Források:

https://examine.com/supplements/maca/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31951246/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30902313/

Recept és fotó: Lumiera Studio

Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.
Jelenleg Összesen 849 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute